Το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Planck, σχεδιασμένο να μελετήσει ένα από τα πρώτα στάδια στην εξέλιξη του Σύμπαντος, ανίχνευσε εκπομπές μικροκυμάτων κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας, οι οποίες «αψηφούν σήμερα κάθε εξήγηση».
Η μυστηριώδης ακτινοβολία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ESA (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), μοιάζει με μια μορφή ενέργειας που ονομάζεται «εκπομπή σύγχροτρου».
Η ακτινοβολία αυτή εμφανίζεται συνήθως όταν ηλεκτρόνια εκτοξεύονται στο Διάστημα στις εκρήξεις σουπερνόβα και επιταχύνονται από ισχυρά μαγνητικά πεδία.
Το περίεργο όμως είναι ότι η «ομίχλη» μικροκυμάτων που ανίχνευσε το Planck έχει διαφορετικά φασματικά χαρακτηριστικά από τις εκπομπές μικροκυμάτων σε άλλες περιοχές του Γαλαξία.
Οι επιστήμονες που μελέτησαν τα δεδομένα δηλώνουν ότι ακόμα ξύνουν τα κεφάλια τους, αν και υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις που θα πρέπει να διερευνηθούν:
οι εκπομπές θα μπορούσαν να προέρχονται από εκρήξεις άγνωστων σουπερνόβα, από τα σωματίδια του λεγόμενου γαλαξιακού ανέμου, ή ακόμα και από σωματίδια τη μυστηριώδους «σκοτεινής ύλης» που πιστεύεται ότι γεμίζει το Σύμπαν.
Τα δεδομένα παρουσιάζονται αυτή την εβδομάδα σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στη Μπολόνια, στο οποίο θα συζητηθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποστολής Planck.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο, το οποίο έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, σχεδιάστηκε να χαρτογραφήσει τη λεγόμενη «κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου», ή CBM.
H θερμική αυτή ακτινοβολία προέρχεται από τη διαστρική ύλη που γέμισε το Σύμπαν μόλις λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν όλο το Διάστημα έγινε για πρώτη φορά διαφανές στο ορατό φως.
Πληροφορίες για την εξέλιξη και τη δομή του Σύμπαντος
Η χαρτογράφηση της ακτινοβολίας υποβάθρου πιστεύεται ότι θα προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη των γαλαξιών και γενικότερα για την εξέλιξη και τη δομή του Σύμπαντος.
Προκειμένου όμως να χαρτογραφηθεί αυτή η ακτινοβολία, οι ερευνητές θα πρέπει πρώτα να απομονώσουν και να αφαιρέσουν τη μικροκυματική ακτινοβολία που προέρχεται από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα η «ομίχλη» ακτινοβολίας που ανίχνευσε το Planck.
Οι παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου αποκάλυψαν και μια δεύτερη πηγή μικροκυμάτων μόρια μονοξειδίου του άνθρακα που βρίσκονται σε άγνωστα ως σήμερα νέφη αέριου υδρογόνου, μέσα στα οποία πιστεύεται ότι σχηματίζονται νέα άστρα.
Πηγές: ESO/Planck Collaboration, tovima.gr