Από την ημέρα που ο Ρωσικός δορυφόρος Sputnik τέθηκε σε τροχιά, περισσότεροι από 6000 επιπλέον δορυφόροι έως σήμερα τέθηκαν σε τροχιά. Δημιουργήθηκε όμως ένα σοβαρό πρόβλημα.
Μόνο οι 800 από αυτούς τους δορυφόρους λειτουργούνε ακόμη, οι υπόλοιποι δεν λειτουργούνε, και μαζί με απορρίμματα που αφέθηκαν στο διάστημα από διάφορες αποστολές αποτελούν το κοντινό διάστημα που περιβάλει τη Γη, έναν πραγματικό σκουπιδότοπο. Τα απορρίμματα αυτά αποτελούνται επίσης από κομμάτια ρουκετών, εργαλεία, και άλλα αντικείμενα αποστολών. Εκτιμάται επίσης πως υπάρχουν περίπου 1,500,000 θραύσματα μεγέθους έως ενός εκατοστού, και 22,000 μεγέθους μίας μπάλας του τένις, και πολλά απο αυτά κινούνται με ταχύτητα έως 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (28,800 km/h).
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δημιούργησε την αναπαράσταση της πραγματικής έκτασης και του ποσοστού που λαμβάνει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στη Γη διότι θα καούν στην ατμόσφαιρα της λόγο της υψηλής ταχύτητας, αποτελούν όμως αποδεδειγμένο σοβαρό κίνδυνο για τα διαστημικά αεροσκάφη και τους δορυφόρους που λειτουργούν, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Για αυτό το λόγο η άμυνα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού προσφάτως έχει ενισχυθεί κατά αυτών των θραυσμάτων.
Ο αριθμός τον αντικειμένων που τίθενται σε τροχιά γύρω από τη Γη αυξάνεται κατά μέσο όρο 200 ανά έτος, και το 80% από αυτά τίθενται σε χαμηλή τροχιά, κατά μέσο όρο σε απόσταση μόνο 1931 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.