Οι επιστήμονες έδιναν στους πιθήκους του Ιαπωνικού νησιού γλυκοπατάτες πασπαλισμένες με άμμο. Οι πατάτες άρεσαν αλλά όχι και η άμμος. Μια πιθηκίνα 18 μηνών, η Αιμό, κάποτε ανακάλυψε ότι μπορούσε να πλένει τις γλυκοπατάτες. Δίδαξε αυτή την τεχνική στη μητέρα της. Η σύντροφοί της έμαθαν επίσης αυτό το νέο τρόπο και το δίδαξαν στις μητέρες τους. Αυτή η κοινωνική καινοτομία υιοθετήθηκε βαθμιαία από διάφορους πιθήκους μπροστά στα μάτια των επιστημόνων.
Μεταξύ 1952 και 1958, όλοι οι νέοι πίθηκοι έμαθαν να πλένουν τις αμμώδεις γλυκοπατάτες για να τις κάνουν πιο εύγευστες. Μόνο οι ενήλικες που μιμήθηκαν τα παιδιά τους έμαθαν αυτή την κοινωνική εξέλιξη. Άλλοι ενήλικες συνέχισαν να τρώνε τις βρώμικες γλυκοπατάτες. Μετά έγινε κάτι εντυπωσιακό. Το φθινόπωρο του 1958, ένας αριθμός 99 πιθήκων στο Koshima έπλεναν τις γλυκοπατάτες. Όταν αργότερα το ίδιο πρωί, ο εκατοστός πίθηκος έμαθε και αυτός να πλένει γλυκοπατάτες... συνέβη κάτι καταπληκτικό!
Μέχρι το βράδυ, σχεδόν όλοι οι πίθηκοι στη φυλή έπλεναν τις γλυκοπατάτες πριν τις φάνε.
Οι αποικίες των πιθήκων σε άλλα νησιά αλλά και όλοι οι πίθηκοι στην ηπειρωτική χώρα Takasakiyama άρχισαν να πλένουν τις γλυκοπατάτες τους! Κατά συνέπεια, όταν επιτυγχάνεται ένας ορισμένος κρίσιμος αριθμός ατόμων που έχουν μια συνειδητοποίηση, αυτή η νέα συνειδητοποίηση μπορεί να κοινοποιηθεί από μια συνείδηση σε όλες τις υπόλοιπες ομοίου DNA.