Με τα χρόνια οι άνθρωποι εξελισσόμαστε συνεχώς σε όλους τους τομείς, και ένας τομέας που μας ενδιαφέρει περισσότερο από τους άλλους είναι η ιατρική, είτε ψυχική είτε σωματική, μιας και πολλές φορές εξαρτόμαστε από αυτήν για να θεραπευτούμε. Έτσι, μπορούμε να ζήσουμε παραπάνω ή μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όμως, δεν συμβιβαζόμαστε μόνο με το τι έχει να προσφέρει η επιστήμη της ιατρικής, μιας και δεν έχει πάντα επιθυμητά αποτελέσματα, κι έτσι πολλές φορές αναζητάμε εναλλακτικές μεθόδους, όπως βοτανοθεραπείες, βελονισμούς, ομοιοπαθητική, αλλά και άλλους πιο απλούς τρόπους όπως οι σωστές αναπνοές, διαλογισμός, γελωτοθεραπεία, αλλαγή διατροφής, και άλλα.
Πολλές φορές τα φάρμακα που είναι προτεινόμενα από γιατρούς και φαρμακοποιούς, μετά από αναλυτικές έρευνες και χρόνιες εμπειρικές γνώσεις, δείχνουν να φέρνουν γρήγορα αποτελέσματα αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν κι άλλα προβλήματα, ενώ οι πιο φυσικοί μέθοδοι θεραπείας συχνά αργούν, κάνοντας τον ασθενή να ανησυχεί και να μην είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Έτσι, όταν ένας ασθενής φτάνει στο σημείο να αναζητήσει θεραπεία, κάποιες φορές βρίσκει τον εαυτό του σε αυτό το περίεργο μονοπάτι στο οποίο βρίσκεται σε δίλημμα ως προς το τι είναι αποτελεσματικότερο, αλλά ταυτόχρονα και καλό για το σώμα του. Υπάρχει λοιπόν κάποιος σωστός τρόπος;
Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος, διότι κάθε σώμα λειτουργεί σχετικά διαφορετικά, άλλους τους βοηθάει ο ένας τρόπος και άλλους κάποιος άλλος, και οι επίσημες θεραπείες της ιατρικής βασίζονται κυρίως σε μέσους όρους αναλύσεων και εφαρμογής των θεραπειών. Το να ήμαστε απόλυτοι μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος μας. Πως όμως να ξέρει κάποιος ποια θεραπεία είναι καλύτερη για αυτόν;
Το καλύτερο είναι να νιώθεις σιγουριά πριν διαλέξεις κάποιον τρόπο, δίνοντας σημασία στην βαθύτερη διαίσθησή σου, παρά να αμφιβάλλεις, διότι αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που μας βοηθάει να πάρουμε τη σωστή για εμάς ή την περίσταση, απόφαση. Η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση οδηγούν σε επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ η αμφιβολία και η ανασφάλεια οδηγούν σε ανασφαλείς αποφάσεις. Είναι κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει σε όλους τους τομείς γύρω μας. Οπότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τα συναισθήματα και η διαίσθησή μας στο να πάρουμε μια σωστή για εμάς απόφαση. Αλλά όχι μόνο εκεί...
Η γνώση είναι από τους καλύτερους συμμάχους μας, και είναι αυτό που κατέχουν οι γιατροί κι οι επιστήμονες γενικότερα, όπως επίσης και η εμπειρία, για αυτό και αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια στο να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους, όπως κι οποιονδήποτε που έχει γνώσεις σε κάποιον τομέα που εμείς δεν έχουμε. Η υγεία μας όμως είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, κι αν και οι περισσότεροι δεν σπουδάσαμε την επιστήμη της ιατρικής για να έχουμε όλες τις γνώσεις που χρειάζεται, μπορούμε να έχουμε κάποιες πιο βασικές γνώσεις οι οποίες θα μας βοηθούν στο να κατανοούμε τι είναι ασθένεια, γιατί και πως δημιουργείται, τους τρόπους πρόληψής της, και τον πιο βασικό παράγοντα που οδηγεί στην διαίσθηση της σωστής επιλογής αντιμετώπισης.
Ασθένεια ονομάζουμε την διαταραχή της φυσιολογικής κατάστασης ενός ζωντανού οργανισμού η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει ή να επαναφέρει την φυσική του κατάσταση και στην προσπάθεια αυτή συνήθως εμφανίζει συμπτώματα τα οποία εμείς με τη σειρά μας τα αντιμετωπίζουμε με φαρμακοθεραπείες, εξειδικευμένες ασκήσεις, ή επεμβάσεις, αναλόγως την κατάσταση. Είναι αξιοθαύμαστο το ότι ο οργανισμός είναι σχεδιασμένος να προσπαθεί να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση, να κλείνει μια πληγή, το ανοσοποιητικό μας σύστημα να συμβάλει ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς κι ακόμα πιο αξιοθαύμαστο το ότι έχει την ικανότητα να θυμάται την αντιμετώπιση προηγούμενων περιπτώσεων ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερο με το πέρασμα του χρόνου σε σημείο που συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι περάσαμε κάποια ασθένεια.
Μοιάζει όλο το σύστημα της ασθένειας και της ανεξάρτητης από εμάς (υποσυνείδητης) αντιμετώπισης του οργανισμού, με σύστημα εξέλιξης και προσαρμογής σε κάθε περιβάλλον. Όλα καλά λοιπόν όσο ο οργανισμός τα καταφέρνει μόνος του, το θέμα είναι στις σοβαρότερες ασθένειες και μεγαλύτερα τραύματα που οργανισμός δυσκολεύεται να κλείσει. Τι είναι καταρχάς αυτό που οδηγεί σε μεγάλα ατυχήματα; Τι εμποδίζει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα σε επιτυχής αντιμετώπιση; Κι εδώ επαναφέρουμε την μεγάλη σημασία της επιρροής της συνείδησης και των συναισθημάτων μας, η οποία είναι αρχικός παράγοντας και ταυτόχρονα και η αιτία για ό,τι μας συμβαίνει. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ότι η σιγουριά μας οδηγεί σε σωστές αποφάσεις και η ανασφάλεια σε λάθος, έτσι και όταν ασθενούμε, με την ανησυχία μας εμποδίζουμε τον οργανισμό μας να κάνει σωστά η γρήγορα τη δουλειά του, ενώ με την αυτοπεποίθηση και τη θετικότητα τον βοηθάμε δίνοντάς του μια σίγουρη βάση.
Ένα παράδειγμα, που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική έρευνα, είναι το εικονικό φάρμακο (placebo). Σε μια τέτοια εικονική θεραπευτική διαδικασία δίνεται στον ασθενή ένα αδρανές χάπι με την πληροφορία ότι θα βελτιώσει την κατάσταση του, χωρίς να ξέρει όμως ο ασθενής ότι είναι αδρανές. Κι έτσι αυτή του η πεποίθηση παράγει και θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά η διαδικασία δεν εφαρμόζεται στην ιατρική πρακτική λόγω του ότι βασίζεται σε ένα βαθμό στην εξαπάτηση του ασθενούς, και εκτός αυτού συμβάλουν κι άλλοι παράγοντες στην επιτυχία της θεραπείας όπως η αντίληψη του καθένα για την σωματική υγεία του, εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, και άλλα. Το παράδειγμα δεν αναφέρθηκε για τρόπος θεραπείας, αλλά για να δείξει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η αντίληψή μας, που φαίνεται από τα συναισθήματα μας κι επηρεάζεται άμεσα από τις σκέψεις μας.
Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας αυτή τη βασική γνώση, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως πρόληψη, διατηρώντας αρχικά τη ψυχική μας υγεία σε σχετική αρμονία. Σε αυτό βοηθάει ο διαλογισμός με το να σταματάμε τις ταραγμένες μας σκέψεις που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, αλλά και η άσκηση για να ερχόμαστε σε επαφή με το σώμα μας και να έχουμε επικοινωνία μαζί του, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πολλές φορές τι χρειάζεται για να λειτουργήσει καλύτερα όπως π.χ. κάποια συγκεκριμένη διατροφή που μας εμπνέει. Ακόμη κι αν βρεθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση, θα ξέρουμε πως να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάνει τη δουλειά του, και να πάρουμε σωστές αποφάσεις ως την καλύτερη για εμάς επιλογή θεραπείας, ή ακόμα και τον σωστό για εμάς γιατρό που θα μας συμβουλέψει στη κάθε περίπτωση.
Όλα είναι σχετικά, αλλά ένα είναι προφανές, πως όταν αισθανόμαστε καλά, όλα στον οργανισμό μας επικοινωνούν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να εμπνέει τις σκέψεις και τις αποφάσεις που θα βοηθήσουν. Σε αντίθεση με το όταν αισθανόμαστε άσχημα, και εμποδίζουμε αυτή την επικοινωνία.