Της Αποστολίας Ντέκοβα, Κλινικού Ψυχολόγου
Τα τελευταία χρόνια η νευρική ανορεξία είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στις δυτικές κοινωνίες, όπου κυριαρχεί μια γενική τάση για καλλίγραμμα και λεπτοκαμωμένα κορμιά, τα οποία προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτή η τάση της μόδας επηρεάζει κυρίως τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία.
Συχνά οι έφηβες θεωρούν ότι για να είναι αποδεκτές από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτά τα πρότυπα. Σε κάποια κορίτσια όμως, η αύξηση ή μείωση του βάρους τους γίνεται έμμονη ιδέα.
Η νευρική ανορεξία πλήττει ιδιαίτερα τα κορίτσια στην εφηβική ηλικία μεταξύ 14-25 ετών. Σπανίως εμφανίζεται σε αγόρια ή σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Η ακριβής αιτιολογία δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας διαδραματίζουν οι στάσεις και απόψεις της οικογένειας απέναντι στο φαγητό και φυσικά η συνύπαρξη άλλων ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη που συνήθως συνυπάρχει. Συνήθως το πρόβλημα έρχεται στην επιφάνεια όταν η γυναίκα ακολουθήσει κάποια δίαιτα για να βελτιώσει τη σιλουέτα της.
Η νευρική ανορεξία είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, γι’ αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση από ειδικό. Αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, τότε η πρόγνωση θα είναι καλή και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία του ίδιου του ατόμου.
Με τη θεραπεία το άτομο θα κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους εκδηλώνει την ανορεξία και θα μάθει να χειρίζεται αυτή του την εμμονή. Παράλληλα με τη θεραπεία του ανορεκτικού αρρώστου είναι σημαντικό να παρέχεται και ψυχολογική στήριξη στο οικογενειακό περιβάλλον ώστε και εκείνο να μάθει τη φύση της ανορεξίας, τα συμπτώματά της καθώς και νέους τρόπους διαχείρισης του ασθενούς.
Αν δεν αντιμετωπιστεί πρόωρα αυτή η κατάσταση, τότε δυστυχώς η πρόγνωση θα είναι δυσμενής και το άτομο θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικά πλαίσια.
Πηγή: Iatronet.gr