Πώς να ξεχωρίζετε τα Φυσικά και τα Μεταλλαγμένα οπωρολαχανικά, και η αλήθεια για τα Οργανικά / Βιολογικά

Φυσικά, οργανικά και μεταλλαγμένα οπωρολαχανικά

Θα μιλήσω για τα κοινώς συνηθισμένα οπωρολαχανικά τα οποία οι περισσότεροι αγοράζουμε στις λαϊκές για το σπίτι μας.

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια και πίσω, στην Ελλάδα τα οπωρολαχανικά όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια, είχαν προλάβει να αποτυπώσουν τη πραγματική εντονότατη γεύση τους και τη φυσική τους εμφάνιση ζωντάνιας στις μνήμες των ανθρώπων που έτυχε να ζήσουν εκείνες τις... φυσικές εποχές. Δυστυχώς όμως, τα παιδιά μας στις μέρες μας είναι σχεδόν αδύνατον να αποκτήσουν τις συγκεκριμένες φυσικές γεύσεις και τα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών, διότι σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν στις αγορές (λαϊκές και μη) και επίσης ούτε στα καταστήματα με δήθεν οργανικά οπωρολαχανικά. Ο λόγος είναι ο παρακάτω:

Εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, πιθανόν όπως και σε όλες τις ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες, στις αγορές κυκλοφορούν μόνο μεταλλαγμένα οπωρολαχανικά.

Η πηγή του προβλήματος

Οι αγρότες, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, σπέρνουν σπόρους που είναι ήδη μεταλλαγμένοι γενετικά. Όλοι οι επίσημοι εισαγωγείς από τους οποίους οι αγρότες προμηθεύονται τους σπόρους, εισάγουν μεταλλαγμένους σπόρους. Τους ίδιους σπόρους χρησιμοποιούν και οι αγροβιομηχανίες οι οποίες ονομάζουν το τελικό προϊόν τους ως "Οργανικό" και πωλούνται σε διάφορες οργανικές... αγορές, κάνοντας τον κόσμο που δεν γνωρίζει, να νομίζει πως το οργανικό δεν είναι μεταλλαγμένο άρα είναι καλό. Ναι είναι καλό, αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά χημικά για την ανάπτυξή του. Δεν παύει όμως να είναι απλά ένα μεταλλαγμένο, το οποίο αναπτύχθηκε φυσικά. Φυσικό όμως δεν είναι, ανεξάρτητα εάν η μετάλλαξη είχε στόχο την υποτιθέμενη βελτίωση του προϊόντος, όπως την αύξηση της αντοχής του.

Εκεί που ίσως υπάρχει λύση

Δυστυχώς έχουνε περάσει ήδη πολλά χρόνια, και μέσα στις πόλεις μας τα φυσικά οπωρολαχανικά έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν όμως, σε απομονωμένα κυρίως χωριά, κήποι οι οποίοι διατηρούνται από πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι έχουνε ζήσει την έννοια της "φυσικής έντονης γεύσης" και διατηρούνε τους κήπους τους με σπόρους τους οποίους μαζεύουν από κάθε σοδιά όπου το γενεαλογικό δέντρο του κάθε σπόρου γυρίζει πολλά χρόνια πίσω πριν την ύπαρξη των μεταλλαγμένων! Εάν θέλετε να γευτείτε λοιπόν αυτό που εννοούμε φυσική έντονη "γεύση" με πραγματικά υψηλή θρεπτική αξία, τότε πρέπει να έρθετε σε επαφή με τους ανθρώπους που αναφέραμε, ανθρώπους που επέλεξαν να ζήσουν τη ζωή τους θρεπτικός-σωστά. Και πού ξέρετε, ίσως σας δώσουν λίγους σπόρους ώστε και εσείς να φυτέψετε κάτι όντως φυσικό.

Οι διαφορές:

Τα φυσικά οπωρολαχανικά είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, μυρίζουν έντονα και έχουν έντονη γεύση, ενώ τα μεταλλαγμένα οπωρολαχανικά διαθέτουν χαμηλότερη περιεκτικότητα, μυρίζουν λίγο και η γεύση τους μοιάζει ψεύτικη σε σχέση με τη φυσική μη-μεταλλαγμένη. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το διαπιστώσετε από την οσμή και τη γεύση. Η οσμή είναι το πρώτο κλειδί για να καταλάβετε εάν έχετε να κάνετε με φυσικό η μεταλλαγμένο, η γεύση είναι το δεύτερο.

Παραδείγματος χάριν η ντομάτα: Εάν μυρίζει ελάχιστα η καθόλου από απόσταση 20-30 εκατοστών (ειδική εάν είναι κομμένη) είναι πιθανότατα μεταλλαγμένη. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά (και όχι μόνο) συστατικά είναι υπεύθυνη για την ελάχιστη οσμή. Η φυσική ντομάτα που τρώγαμε πριν είκοσι χρόνια μοσχοβολούσε σε όλη την κουζίνα και η μυρωδιά της σαλάτας έφτανε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Πιθανόν πολλοί από εσάς δεν το πιστεύετε μιας και συνηθίσατε στις αφύσικα άοσμες μεταλλαγμένες ντομάτες.

Την επόμενη φορά που θα πάτε στη λαϊκή η στο μανάβικο, χρησιμοποιήστε τη μύτη σας! Αυτό όμως ισχύει προς το παρών, διότι σύντομα θα υπάρξει η δυνατότητα τροποποίησης/μετάλλαξης ώστε να ενισχυθεί και η οσμή τους, αν δεν υπάρχει ήδη. Αν υπάρχει, ελπίζω η νέα αυτή μέθοδος να έχει θετικά αποτελέσματα στη σύσταση και όχι αρνητικά, όπως παρατηρούμε μέχρι τώρα.

, για το Blackstate.gr




Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter