Ο Ζωολογικός Κήπος Lujan, που βρίσκεται στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, είναι ο πλέον… αμφιλεγόμενος στον κόσμο καθώς οι επισκέπτες δεν θαυμάζουν απλώς τα ζώα από μακριά αλλά μπορούν επίσης να ταΐσουν με το χέρι τα τσιτάχ ή να ανέβουν στην πλάτη των λιονταριών!
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι υπεύθυνοι στον εν λόγω ζωολογικό κήπο επιτρέπουν στους επισκέπτες να έρθουν πολύ κοντά με τα άγρια ζώα, αφήνοντας μάλιστα και μικράπαιδιά να πλησιάζουν τις τίγρεις ή να δίνουν σταφύλια στις αρκούδες!
Από το 1994 που λειτουργεί το πάρκο δεν έχει συμβεί κανένα ατύχημα και οι φύλακες υποστηρίζουν με κάθε τρόπο την αλληλεπίδραση μεταξύ ζώων και ανθρώπων, τόσο πολύ μάλιστα που πολλές φορές προκαλούν αντιδράσεις.
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τα άγρια ζώα να λειτουργούν ήρεμα στους ανθρώπους; Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα ζώα ναρκώνονται, αλλά οι εκπρόσωποι του ζωολογικού κήπου το αρνούνται κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι αν το έκαναν αυτό διαρκώς τα ζώα σύντομα θα αρρώσταιναν και θα πέθαιναν.
Σύμφωνα με τον Jorge Semino, διευθυντή του ζωολογικού κήπου, το μυστικό κρύβεται στις μοναδικές μεθόδους που χρησιμοποιούν στο μεγάλωμα των ζώων, καθώς έχουν μάθει από μικρή ηλικία να συναναστρέφονται με ανθρώπους.
«Ο μόνος τρόπος για να έρθουν τα άγρια ζώα κοντά στον άνθρωπο είναι να τα εκπαιδεύεις με αγάπη, στοργή και σεβασμό. Και να είστε σίγουροι ότι μετά τα ζώα θα σας ανταποδώσουν ό,τι κάνετε», λέει ο διευθυντής σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται.
Επιπλέον, ο Juan José Bianchini, ένας βιολόγος που εργάζεται με τα ζώα στο ζωολογικό κήπο λέει: «Η πρώιμη μάθηση κάνει τα ζώα να χάνουν εντελώς την επιθετικότητά τους, αφού δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται με άλλα ζώα για την τροφή, που είναι και ο βασικός λόγος εκδήλωσης των άγριων ενστίκτων τους. Τρώνε συνέχεια για να μην πεινάνε και να μην σκέφτονται σε καμία περίπτωση τους επισκέπτες ως… τρόφιμα!».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι επειδή το Μπουένος Άιρες είναι τόσο κοντά στα τροπικά δάση της Βραζιλίας, πολλά εξωτικά αλλά και άγρια ζώα πωλούνται ως κατοικίδια. Οι άνθρωποι που τα αγοράζουν, όμως, συχνά τα βαριούνται και έτσι καταλήγουν στο ζωολογικό κήπο, όπου τρέφονται σωστά και εκπαιδεύονται να λειτουργούν φιλικά με τους ανθρώπους.
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις όσων υποστηρίζουν ότι τα άγρια ζώα δεν μπορούν να ζουν σε αιχμαλωσία και μάλιστα τόσο κοντά στους ανθρώπους. «Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσει ένα άγριο ζώο, αλλά πολλοί ζωολογικοί κήποι, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, παρέχουν προστασία σε όσα από αυτά εγκαταλείφθηκαν ή γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία…
…Και να ξέρετε, ότι ένα ζώο που έχει γεννηθεί σε αιχμαλωσία και έχει περάσει πολλά χρόνια μαζί με ανθρώπους δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο του στο φυσικό του περιβάλλον…», εξηγεί ο Jorge Seminο.
Πηγή: Ευαγγελία Αναστασάκη - perierga.gr