Μια απίστευτη επιστημονική επιτυχία έλαβε χώρα, όταν Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να «εξαφανίσουν» ένα αντικείμενο (έναν σιδερένιο κύλινδρο) σε όλα τα μήκη του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε λίγο καιρό θα καταφέρουν να κάνουν τον κύλινδρο πλήρως αόρατο και στο ανθρώπινο μάτι.
Όπως αναφέρει αναλυτικά σχετικό δημοσίευμα του "Έθνους", ανάμεσα στην τεράστια αυτή επιτυχία των Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να εξαφανίσουν στον χώρο έναν ολόκληρο αντικείμενο, και την ιδέα της αορατότητας που εντοπίζεται στον μύθο του Πλάτωνα με το δαχτυλίδι του Γύγη, υπάρχει μια άβυσσος, η οποία όμως, όσο προχωρά η επιστήμη, τείνει να... εξαφανιστεί κι αυτή.
Στον μύθο, ο Γύγης, βοσκός και υπηρέτης του άρχοντα της Λυδίας Κανδαύλη, βρίσκει μια μέρα έναν τάφο και μέσα σε αυτόν ένα νεκρό που φοράει ένα χρυσό δαχτυλίδι. Οταν παίρνει το δαχτυλίδι και το τοποθετεί στο δάχτυλό του, καταλαβαίνει ότι κάθε φορά που γυρίζει προς μια κατεύθυνση το πετράδι του, γίνεται αόρατος. Με τη βοήθεια του δαχτυλιδιού καταφέρνει να κάνει τη βασίλισσα της Λυδίας να τον ερωτευτεί και εν συνεχεία μαζί δολοφονούν τον Κανδαύλη.
Στη σημερινή πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί, όπως φαίνεται από πολλές πρόσφατες έρευνες, στο να κάνουν τα αντικείμενα αόρατα (και ίσως αργότερα και τους ανθρώπους). Τον ρόλο της βασίλισσας παίζει εδώ η πολεμική βιομηχανία, το ενδιαφέρον της οποίας για τις εν λόγω έρευνες είναι τεράστιο, καθώς από αυτές μπορούν να προκύψουν αόρατα για τα ραντάρ (και όχι μόνο) οπλικά συστήματα και πολεμικά αεροσκάφη.
Το πείραμα
Η τελευταία και πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα τέτοια έρευνα έγινε από μια ομάδα ερευνητών του Τέξας, οι οποίοι, όπως αναφέρεται στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση New Journal of Physics, κατάφεραν για πρώτη φορά να καταστήσουν αόρατο ένα αντικείμενο από όποια πλευρά και αν το κοιτάξει κάποιος, δηλαδή το αντικείμενο έγινε αόρατο και στις τρεις διαστάσεις.
Ο 18 εκατοστών σωλήνας έγινε αόρατος για τα μήκη κύματος που βρίσκονται στο εύρος των μικροκυμάτων του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όμως οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με λίγη ακόμη προσπάθεια θα καταφέρουν να το κάνουν πλήρως αόρατο, δηλαδή και στο ανθρώπινο μάτι.
Οι διαφορές της έρευνας αυτής από όλες τις προηγούμενες είναι πολλές, με πιο σημαντική ότι όλες οι προηγούμενες έρευνες είχαν καταφέρει να εξαφανίσουν αντικείμενα μόνο σε δύο διαστάσεις ή υπό συγκεκριμένες συνθήκες και υπό συγκεκριμένη οπτική γωνία.
Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι το περιτύλιγμα που κάλυψε τον σωλήνα ήταν φτιαγμένο από πλασμονικό μετα-υλικό, το οποίο είναι ένα μείγμα μετάλλων και μη αγώγιμων συνθετικών υλικών που αποτελούνται από εξαιρετικά μικρές νανοδομές, μικρότερες από το μήκος κύματος που προσπίπτει πάνω τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε το φως να μην αντανακλάται, είτε να καμπυλώνεται γύρω από το καλυμμένο αντικείμενο δίνοντας την εντύπωση στον παρατηρητή ότι το αντικείμενο αυτό δεν υπάρχει.
Πηγή: tanea.gr