Η πρωτεΐνη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά. Ανάπτυξη και διατήρηση μυικού ιστού, παροχή ενέργειας, υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος, είναι λίγα από τα πλεονεκτήματά της.
Το επίσημα προτεινόμενο ποσοστό ημερήσιας κατανάλωσης για τους ενήλικες είναι 56 γραμμάρια για τους άντρες, 46 γραμμάρια για τις γυναίκες, και 10 γραμμάρια για τα νεογέννητα παιδιά.
Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν στον μέσο όρο του πληθυσμού, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ορίζει το ποσοστό ημερήσιας λήψης πρωτεΐνης σύμφωνα με το βάρος του και τις δραστηριότητές του. Το καλύτερο σύμφωνα με τους ειδικούς προτεινόμενο ποσοστό είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι αθλητές, και ειδικότερα αυτοί που ασχολούνται με σωματική διάπλαση (body building) προτείνεται να καταναλώνουν έως 1,75 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, και όσοι από αυτούς χρησιμοποιούν ισχυρές αναβολικές ορμόνες μπορούν να καταναλώνουν έως και 2,5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.
Είδος | Στα 100g | Θερμίδες |
---|---|---|
Κότα | 25g | 172 |
Ψάρι | 20g | 95 |
Τυρί | 20-30g | 371 |
Χοιρινό | 22g | 173 |
Μοσχάρι | 15g | 332 |
Φασόλια | 22g | 341 |
Αυγά | 13g | 155 |
Γιαούρτι | 6-10g | 150 |
Φιστίκια | 25g | 585 |
Αμύγδαλα | 21g | 575 |
Ηλιόσπορος | 21g | 581 |
Σπιρουλίνα | 58g | 309 |
Σκόνη κακάο | 8g | 331 |
Σκόνη κακάο (χωρίς πρόσθετα) | 20g | 229 |
Γλουτένη σίτου | 75g | 370 |
Σόγια (φασόλια σόγιας) | 36g | 451 |
Φακές | 24g | 346 |
Αρακάς | 23g | 346 |
Ψωμί άσπρο | 9g | 263 |
Αλεύρι αραβοσίτου | 10g | 356 |
Αλεύρι πλήρες | 13g | 334 |
Μακαρόνια | 13g | 371 |
Ρύζι | 2.6g | 111 |
Σοκολάτα | 5g | 546 |
Γάλα | 3.4g | 42 |
Σε αντίθεση με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, η κατανάλωση πρωτεΐνης σε μεγαλύτερα ποσοστά από τα προτεινόμενα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά μόνο σε άτομα τα οποία ήδη έχουνε πρόβλημα με τα νεφρά και καταναλώνουν κυρίως πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (κρέας). Νέες έρευνες για τη τοξικότητα της πρωτεΐνης δεν κατέληξαν σε καμία απόδειξη πως η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης επηρεάζει τα νεφρά υγειών ατόμων.
Διαβάστε επίσης: